Četrdeset godina na zvjezdanim stazama

U Hvaru se od 2. do 6. srpnja održava simpozij astrofizičara pod nazivom „The most mysterious Binaries: significance for Astrophysics“, na kojem će biti najviše riječi o dvojnim (binarnim) zvijezdama, ali i o drugim novitetima iz bogatog astronomskog svijeta. Okupilo se 65 sudionika iz gotovo svih krajeva svijeta: SAD-a, Meksika, Čilea, Rusije i europskih zemalja.
Ovaj simpozij zanimljiv je za Hvarane jer se održava povodom 40. obljetnice osnutka hvarskog opservatorija. Davne 1972.g. zagrebački Geodetski fakultet, tadašnji  Komitet za naučni rad SR Hrvatske i Čehoslovačka akademija znanosti odabrali su francusku utvrdu na brdu Napoljun za promatranje neba i nebeskih pojava. O tome smo razgovarali sa dr.sc. Domagojem Ruždjakom i dr.sc. Hrvojem Božićem na sinoćnjem domjenku povodom simpozija.  Šjor Božić već je – slobodno možemo reći – pravi Foranin. Na hvarski opservatorij dolazio je još kao student, a stalni je zaposlenik od 1981.g. Ističe kako je smještaj opservatorija na Hvar odabran upravo zbog velikog broja sunčanih dana i vedrih noći, izvrsne pozicije i riješene infrastrukture.   Unutar francuske utvrde već se punih 40 godina vrše istraživanja sunca i promjena na sunčevoj površini i njegovoj atmosferi, kao i zvijezda sa emisijskim plinovitim omotačem.
Hvarski opservatorij jedina je znanstvena zvjezdarnica u Hrvatskoj. Zbog toga u naš grad dolaze studenti i mnogi znanstvenici, te se tijekom godina razvila bogata međunarodna suradnja. Djelatnici zvjezdarnice godišnje objave dvadesetak znanstvenih radova. Od 1977.-2005. objavljivali su bilten Hvar Observatory Bulletin, koji od 2006.g. nosi naziv Central European Astrophysical Bulletin.
Dr.sc. Domagoj Ruždjak istaknuo je kako hvarski opservatorij ima tri teleskopa, među kojima je i najveći teleskop u Hrvatskoj. Također, u rujnu pripremaju još jedan simpozij, na kojem će biti predstavljeni noviteti u istraživanju sunca.
I Hvarani će imati priliku doživjeti dio svemirskih prostranstva. Povodom ove značajne obljetnice astronomi planiraju održati popularno predavanje za građane Hvara i sve zainteresirane u petak, 6. srpnja. O točnom terminu bit ćete pravovremeno obaviješteni.
Za OH: Zorka Bibić
Foto: FotoFOR
Izvor:www.otok-hvar.com

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO