IO HJS-a uništava hrvatsko jedrenje

U Hvaru se posljednjih nekoliko dana digla velika prašina oko smanjivanja koeficijenta hvarske novogodišnje regate.
Iz JK Zvir smo dobili objavu za medije.
Prenosimo je u cijelosti.


Poštovani,
Izvršni odbor Hrvatskog Jedriličarskog Saveza na čelu sa predsjednikom Marijanom Hanžekovićem je na svojoj 7. sjednici donio odluku kojoj se protivi cijeli svijet jedrenja – odluku koja bi mogla, ako se ne promjeni, uništiti kvalitetu hrvatskog jedrenja.
Kao što znate, svi najbolji hrvatski jedriličari su počeli jedriti u klasi Optimist, imali smo odlične regate i vrhunsku konkurenciju koja je za rezultat dala vrhunske jedriličare i brojne medalje na europskim i svjetskim smotrama.
Nažalost, Izvršni Odbor je sada odlučio broj regata najvišeg koeficijenta 1.6 smanjiti sa 12 na 6., što između ostaloga znači da južnije od Splita više neće biti vrhunskih regata u klasi Optimist. Sada će mladi hrvatski jedriličari imati puno manje prilika jedriti u vrhunskoj konkurenciji, puno manje šansi za napredak i stjecanje znanja i iskustva koja su potrebna za vrhunske rezultate.
JK Zvir već 35. godina i više nego uspješno organizira Međunarodnu Novogodišnju Regatu, već godinama se završna regata Europa Cupa za klasu Laser (14 regata za najbolje Europske laseraše), te dodjela ukupnih nagrada za Laser Europa Cup održava u Hvaru. Uz laseraše redovito dolaze i njihovi mlađi kolege u klasi Optimist, pa tako imamo na svakoj regati preko 100 domaćih i stranih Optimista. Nažalost, ovom odlukom HJS-a je regata ugrožena jer se klubovima neće isplatiti, pogotovo u kriznim vremenima, dolaziti na regatu koja im se ne boduje. Tako imamo situaciju u kojoj nam međunarodni savezi ILCA i ISAF daju povjerenje za ograniziranje regata najvišeg nivoa, a naš matični savez nas uništava.
Treba reći da Novogodišnja regata godišnje u Hvar donese i do 1 000 gostiju, što je iznimna broja u zimskim mjesecima, pa možemo reći da za Novu godinu cijeli Hvar živi za regatu i od regate.
Posebno smo pogođeni ovom odlukom jer je upravo naš glas odlučio pri izboru Marijana Hanžekovića za predsjednika HJS-a. Gospodin Hanžeković je obećao pomoći jedrenju na otocima koje je i do sada bilo u problemima zbog prometne povezanosti i cijene putovanja, a ovom odlukom prijeti mu potpuno izumiranje (naravno u onom natjecateljskom dijelu). Posebno je obećao pomoći Novogodišnjoj Regati u Hvaru. Mi smo vjerovali da on voli jedrenje i da će ispuniti svoja obećanja, nažalost očito je da smo se prevarili.
Prilažemo vam otvoreno pismo koje smo poslali predsjedniku HJS-a Marijanu Hanžkoviću, članovima IO-a i NO-a, te predsjedniku VZN koji je radi ovoga i podnio ostavku:
Prigovor na Odluku IO HJS o sustavu natjecanja i određivanje koeficijenta kriterijskim regatama u klasi Optimist
Na redovnoj sjednici IO JK Zvir-a koja je održana  27.3.2012. god. razmatrali smo i Vaš prijedlog regata za klasu Optimist za 2012-13. godinu te donjeli sljedeće odluke:
·  Uputiti prigovor HJS i stalnim tijelima
·  Animirati građane grada Hvara, Gradonačelnika, TZ grada Hvara, jedriličare, članice HJS, Ministarstvo sporta, Ministarstvo turizma, zaljubljenike u jedrenje, medije i sve ostale koji žele boljitak hrvatskog jedrenja, a sve u nastojanju da se odluka promjeni.
Evo i razloga naših odluka:
Smatramo da je procedura izmjene sustava natjecanja nestatutarna. IO HJS-a je preuzelo kompetenciju VZN, prema Statutu HJS-a:
·  Članak 31. točka 1: “Vijeće [za natjecanje] je odgovorno i skrbi o: …predlaganju Izvršnom odboru sustava i kalendara natjecanja i bodovanja regata za sastav državne reprezentacije“.
·  Članak 30.: “Predsjednik Vijeća je ujedno izbornik državne reprezentacije. Plan rada Vijeća, Predsjednik Vijeća dostavlja na potvrdu Izvršnom odboru.
VZN nije predložilo ovakav sustav i bodovanje regata, već je to odluka IO-a sa sportskim direktorom, o čemu svjedoči i ostavka predsjednika VZN gospodina Vladimira Barbića.
Smanjivanje broja regata sa 12 na 6 i ne jedreći u „zimskim mjesecima“ uništava se kontinuitet jedrenja. Samo najbogatiji klubovi mogu u tim mjesecima jedriti u inozemstvu, a mi iz manjih klubova nemamo financijska sredstva, te nam je natjecanje u tim mjesecima onemogućeno.  Znamo da neki treneri ne žele ići na regatu pred Novu godinu, radije bi otišli na skijanje, ali morate znati da smo mi prvi u Europi počeli jedriti zime i to davne 1974. god. sa 6 optimista, 10 dasaka i 25 Lasera. Danas na našu regatu dolaze jedriličari iz 27 Europskih zemalja, Sjeverne Amerike i Nizozemskih Antila. Možda su neki klubovi ljubomorni na nas, a mi nismo na njih iako nama država nije izgradila marinu od koje bi se financirali.
Smanjivanje broja regata koeficijent 1,6 za 2012 god, pogodovali ste JK Labud-u koji Vas je predložio za Predsjednika, a okrenuli ste se protiv nas koji smo vam donijeli odlučujući glas radi vašeg obećanja koje ste sada prekršili. Duboko vjerujemo da Vas nisu dobro savjetovali – zar zaista želite uništiti klasu Optimist koja je kolijevka svih hrvatskih jedriličara. Zar zaista treba doći do raskola i zle krvi među nama koji smo stvarali i popularizirali Hrvatsko jedrenje, pogotovo klasu Optimist.
Ako je već trebalo smanjivati broj regata (s čime se ne slažemo), zašto niste raspisali natječaj? Zašto je IO bez suglasnosti VZN i konzultacija sa članicama donio odluku?. Zašto se oduzima koeficijent Dubrovniku i Hvaru, a ne Labudu, Opatiji, Crkvenici, Vegi, Splitu, Mornaru, Šibeniku? Prema kojem kriteriju? Možda Hvar i Dubrovnik nemaju olimpijce, ali su stvarali i stvaraju vrhunske jedriličare, reprezentativce, i to bez novca, bogatih sponzora i marina. Kad imaš novce možeš kupiti natjecatelje, ali puno više truda i znanja treba za stvoriti natjecalja!
Na kraju, ne slažemo se ni s odlukom IO-a da sastav reprezentacije za svjetsko i europsko prvenstvo između 24 jedriličara bira 5 trenera. Naše mišljenje, a i mišljenje mnogih drugih trenera koji su bili na zadnjoj regati u Crikvenici je da tako nešto mogu odlučiti samo nejedriličari koji o jedrenju i sportu ništa ne znaju. Jer ako dijete jedri cijelu godinu i ostvari plasman za svjetsko prvenstvo koji treneri mu to mogu oduzeti i poslati nekoga tko je, primjerice 24. na kriterijskoj ljestvici? Znači neće ići oni najbolji, nego oni čiji roditelji plate, čiji treneri se međusobno dogovore da će podržati jedni druge i sl. Već u Crikvenici smo se “posvađali” oko toga koji će jedriličari biti članovi reprezentacije.
Prema našem mišljenju taj sustav je sulud. Od 1995. kada smo krenuli iz Hvara na regate stvarao se sustav bodovanja u klasi Optimist koji je dao rezultate današnjih Olimpijaca. Većinom su to financirali roditelji, mnogi vrhunski jedriličari nisu postigli takve rezultate samo zato što roditelji to više nisu mogli financirati. Među njima u i naši reprezentativci Vedran i Bojan Ive.
Gospodine Predsjedniče, molimo Vas da poništite ovu odluku IO-a i predložite javnu raspravu među članicama, te da VZN u suradnji s klasom i zainteresiranim članicama donese najpravedniju odluku. Sve ostalo smatramo nesportskim, i bacanjem sjemena razdora među sportskim prijateljima.
JK Zvir će sve učiniti legalnim putem, žalbama prema HJS-u, da se ova odluka promijeni. Vi nas niste pitali za mišljenje, no mi ga iznosimo putem naše web stranice, putem Facebook-a i medija, te smo dobili zaista snažnu podršku. Vašeg prethodnika smo smijenili na izvanrednoj skupštini, ako bude trebalo opet ćemo se spremiti za izvanrednu ili redovnu skupštinu, ali iskreno se nadamo da razum može prevladati.
Molimo Vas razmislite još jednom o ovome, mi vas na neki način smatramo svojim sugrađaninom, jer imate nekretnine u Hvaru. Cijeli Hvar zimi živi za ovu regatu, pa kako ćete prošetati rivom i pjacom ako ovu odluku ne poništite?
Mi smo u svemu ovome jako emotivni, u jedrenju smo cijeli život i sve smo dali za jedrenje i za ovu regatu. Ako smo Vas u svemu tome nekim izjavama povrijedili duboko se ispričavamo. Uvjereni smo da su vas loši savjetnici izmanipulirali, nemojte da radi toga propadnu mnoge dobre, da ne kažemo  vrhunske ideje koje ste proveli u HJS-u i koje Vama i svima nama služe na čast.
Naravno, i drugi klubovi su oštećeni ovom odlukom, tu posebno ističemo JK Orsan iz Dubrovnika, oni organiziraju izvrsne regate na koje mi jedriličari uvijek rado odlazimo. Dajemo i njima i svima ostalima punu podršku. U nastavku vam proslijeđujemo otvoreno pismo JK Orsan-a predsjedniku HJS-a:
Gospodine Predsjedniče,
Na redovnoj sjednici I.O. JK ORSAN – Dubrovnik,  28.3.2012. god. razmatrali smo i Vaš prijedlog regata za klasu Optimist za 2012-13- godinu.
Moramo reći da smo razočarani Vašom odlukom da se nama i JK ZVIR – Hvar smanji koeficijent sa 1.6. na 1.5.
Nikada do sada nismo imali nikakvih prigovora sa strane sudionika naše „Dubrovačke regate“ već dapače dobili smo samo pohvale. Zbog toga dužni ste nam objasniti razloge ove vaše odluke. Očito da je prevladalo Vaše mišljenje prema Vašem dopisu iz točke 1. „Ravnomjerni raspored duž Hrvatske obale. Jer u Dubrovnik morate preko granice, a zašto ste preskočili Hvar, pretpostavljamo da djeca i službene osoba nerado idu u tamo „neki“ Hvar i tamo „neki“ Dubrovnik.
Pred neki dan jedan državni dužnosnik je rekao da za Dubrovnik ne treba autoput, već da je dovoljno do Ploča, jer smatra da je to kopnena granica, a Vi poštovani, odredili ste Split kao morsku granicu pa ste zato koeficijent smanjili ne bi li tako smanjili broj sudionika ove naše regate koji se kreće od 85 do 120 uz sudjelovanje djece iz Slovenije, Crne Gore, Srbije i Makedonije.
Mi shvaćamo i to nam se često događa da nam ljudi kažu: „Pa vi ste daleko“ iako jednom godišnje dolaze na našu regatu ali zato naša djeca  deset do dvanaest puta godišnje putuju od Splita do Poreča, ali zašto je izostavljen Hvar koji je tako blizu?! i odličan organizator regate. I pored toga kao i do sada naša djeca će i ubuduće putovati na sve regate prema kalendaru kojeg ste Vi usvojili.
JK ORSAN slijedeće godine slavi 80 godina neprekidnog rada i djelovanja i vjerujemo da smo i mi svojim dugogodišnjim radom pridonijeli ugledu hrvatskog jedrenja, ne znamo jeli Vam to poznato očito nije.
Slijedeće, o čemu smo raspravljali je dopis u kojem kažete da čete raspisati natječaj za domaćine slijedećih regata. Predlažemo Vam da u slijedeći natječaj stavite početni ulog za troškove Saveza, smještaj sudaca i službenih osoba u hotel od 5 zvjezdica. Sucima bar 3 dnevnice dnevno i posebno da svi zainteresirani gradovi moraju imati spoj sa autoputom i naravno sa granicom RH od Poreča do Splita.
Također odluka IO je da se nećemo natjecati ni za jedno domaćinstvo predloženih regata u slijedećem periodu.
Za ostale probleme očitovat ćemo sa na narednoj Skupštini.

Izvršni odbor JK ORSAN
Marinko Mikulandra-predsjednik

Naša web stranica je od donošenja ove odluke imala preko 1 500 posjeta i preko 100 dijeljenja naših obavijesti na Facebook-u. Podrška koju imamo i od jedriličara i od građana Hvara je zaista fantastična. Evo i nekoliko komentara s naših web stranica istaknutih jedriličara i građana grada Hvara, ostatak možete naći na www.jkzvir.hr:
Miro Bjelajac: “Kao jedriličar koji sam počeo jedriti u Zviru 1972. godine u Kvarnerplastikinim optimistima kod barba Zdenka Roića podržavam iz sveg srca Čaneta i svoj prvi klub u nastojanju da se vrati regata Hvaru.
Roko Muštra: “Ja mislim da mi se pokojni stari sad okriće u grobu, al nećemo im dat gušta da nejedriličari i neradnici kroje sustav natjecanja i da određuju sudbinu klubova!
Najbolje ne jedrit regate, neka izvršni odbor odredi reprezentaciju i klubovi neće imat nikakvog troška odlaska na regate
Vanja Isaković:Eto nam je savez posta od matere mačeha
Damir Konestra: Nedajte se Hvarani! Kvarner je uz vas!”
Vesna Tadić: Borite se kak se ZVIRI mogu borit i ne dopustite the nas dragi Hvar ostane bez regate!
Gego:A zoc smo mi svi počeli jedrit u optimistima kad je to sad bezveze? A je ovi Hanžeković ikad vidi kako se pocinje ucit jedrit? Sramota.
Boris Kragić:Zar i HSJ ima Mamića. Dignite glas protiv Hanžekovićevog uništenja 35 godišnjeg truda mnogih generacija hvarana i zatiranja dalmatinskih sportskih vrijednosti.
Sanja Ćurin:Podržavam sve što se protivi ukidanju koeficijenta Međunarodne novogodišnje regate Optimist u Hvaru, upravo radi svega što si naveo u pismu, upravo radi 35. godišnje tradicije I svega radosnoga što usred zime ova regata donosi. Ne znam je li ova podrška dovoljna, ili još treba negdje, gdje je važno ovo isto reći.
Vid Vekić:A protiv koga ću ja jedrit oko Galešnika? Ne daj se Čane!
Predsjednik Tonko Buzolić – Lojko
Tajnik Nikša Ive – Čane
Uz punu podršku gradonačelnika grada Hvara Pjerina Bebića
Jedriličarski Klub ZVIR
Križna Luka bb
Hvar
www.jkzvir.hr
Izvor:www.otok-hvar.com

Facebook
WhatsApp
Twitter

POVEZANO